#
×
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
phone_icon

Telefoon overdag: 036 532 99 88

phone_icon

Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)

phone_icon

Bij spoed overdag: 036 549 00 00

Alles wat je moet weten over tetanus

De kans is groot dat u wel eens een keer van tetanus hebt gehoord. Echter is de kans een stuk kleiner dat u ook echt weet wat het is. Aangezien er nog altijd onduidelijkheid bestaat over deze ziekte is het tijd om hier wat beter naar te kijken.

Wat is tetanus?

Tetanus is een ernstige ziekte die wordt veroorzaakt door een bacteriële toxine die uw zenuwstelsel aantast, wat leidt tot pijnlijke spiersamentrekkingen, vooral van uw kaak- en nekspieren. Tetanus kan uw vermogen om te ademen verstoren en kan uw leven bedreigen. Tetanus is algemeen bekend als "kaakkramp". Dankzij het tetanusvaccin zijn gevallen van tetanus zeldzaam in ons land en andere delen van de ontwikkelde wereld. Maar de ziekte blijft een bedreiging voor diegenen die niet op de hoogte zijn van hun vaccinaties. Het komt vaker voor in ontwikkelingslanden. Er is geen genezing voor tetanus. De behandeling richt zich op het beheersen van complicaties totdat de effecten van het tetanustoxine verdwijnen.

Symptomen van tetanus

Kenmerken en symptomen van tetanus verschijnen kunnen enkele dagen tot enkele weken verschijnen nadat de tetanusbacterie uw lichaam binnenkomt via een wond. De gemiddelde incubatieperiode duurt zeven tot tien dagen. Veel voorkomende tekenen en symptomen van tetanus zijn onder andere: ?         Spasmen en stijfheid in uw kaakspieren (trismus) ?         Stijfheid van uw nekspieren ?         Moeite met slikken ?         Stijfheid van uw buikspieren ?         Pijnlijke lichaamsspasmen die enkele minuten duren, meestal veroorzaakt door kleine gebeurtenissen zoals een wandeling, luid lawaai, fysieke aanraking of licht Ga naar uw arts voor een tetanusboostershot als u in de afgelopen 10 jaar geen tetanusshot hebt gehad of als u een diepe of vuile wond hebt en u in vijf jaar geen tetanusshot hebt gehad. Als u niet zeker weet wanneer u uw laatste shot heeft ontvangen, neem dan een shot.

Oorzaken van tetanus

Tetanus wordt veroorzaakt door een toxine dat wordt gemaakt door sporen van bacteri?n, Clostridium tetani, die gevonden worden in de bodem, stof en dierlijke uitwerpselen. Wanneer de sporen een diepe vleeswond binnendringen groeien ze uit tot bacteri?n die een krachtig toxine, tetanospasmine, kunnen produceren. Het gif tast de zenuwen aan die uw spieren (motorische neuronen) controleren. Het gif kan spierstijfheid en spasmen veroorzaken, dit zijn de belangrijkste kenmerken en symptomen van tetanus. Bijna alle gevallen van tetanus komen voor bij mensen die nog nooit gevaccineerd zijn of bij volwassenen die hun 10-jarige vaccin niet hebben kunnen bijhouden. U kunt geen tetanus krijgen van iemand die het heeft. Zodra tetanustoxine zich aan uw zenuwuiteinden heeft gehecht, is het onmogelijk om het te verwijderen. Volledig herstel van een tetanusinfectie vereist nieuwe zenuwuiteinden, dit kan enkele maanden kunnen duren. Voor meer informatie over het verloop van de ziekte raden wij u aan om contact op te nemen met uw huisarts. Door er op tijd bij te zijn en door altijd uw vaccin te halen zal u in staat zijn om de kans op de ziekte tot een nulpunt terug te brengen. Hierdoor zal u zich geen zorgen hoeven te maken over een besmetting.