#
×
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
phone_icon

Telefoon overdag: 036 532 99 88

phone_icon

Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)

phone_icon

Bij spoed overdag: 036 549 00 00

Alles wat je moet weten over vaginale afscheiding

Vaginale afscheiding komt bij meerdere vrouwen voor. Veel vrouwen weten niet echt wat ze moeten doen wanneer ze te maken krijgen met deze afscheiding. Aangezien dit wel van belang is zullen wij u vandaag het een en ander laten zien over de vaginale afscheiding.

Wat is vaginale afscheiding

Vaginale afscheiding is een constante aanwezigheid bij vrouwen die menstrueren. Het kan al enkele maanden voor de eerste menstruatie in de adolescentie beginnen. Na de menopauze zal het meestal afnemen. Vaginale afscheiding is de manier waarop het lichaam van een vrouw vocht en cellen uitstoot. De productie van vaginale afscheiding kan variëren van vrouw tot vrouw, en kan veranderen in consistentie en uiterlijk. Dit is afhankelijk van vele factoren. Deze factoren omvatten de menstruatiecyclus, hormonen en mogelijke besmettingen.

Wat u kunt verwachten

Vaginale afscheiding begint meestal rond de tijd dat een meisje haar eerste menstruatie krijgt. Het kan tot zes maanden voor de eerste menstruatie begint. Dit is wanneer het lichaam veel hormonale veranderingen ondergaat. Het type vaginale afscheiding dat uw lichaam produceert kan veranderen tijdens uw menstruatiecyclus en tijdens uw leven. Het kan zijn dat u het op verschillende momenten zwaarder of lichter vindt. Over het algemeen is de vaginale afscheiding gezond als: ?         heter helder of wit van kleur uitziet ?         het een lichte geur heeft, maar niet te sterk ruikt ?         het een gelige tint op uw ondergoed achterlaat Vaginale afscheiding bestaat uit vocht uit de baarmoeder, baarmoederhals en vagina. Wanneer uw lichaam een eicel uit de eierstok loslaat, kan het u opvallen dat uw vaginale afscheiding dikker is. Deze verandering in de afscheiding kan wijzen op een piek voor de vruchtbaarheidstijden. Tijdens de zwangerschap kan uw lichaam meer vaginale afscheiding produceren dan normaal. Naarmate u ouder wordt en de menopauze ervaart, kan uw lichaam minder of geen vaginale afscheiding produceren omdat het lichaam niet de oestrogeenniveaus zal verschuiven.

Wanneer moet ik met een dokter praten?

Meestal is vaginale afscheiding niet iets waar u zich zorgen over moet maken. U moet contact opnemen met uw arts als u merkt dat uw vaginale afscheiding is veranderd van de typische consistentie, kleur en geur, of als u andere symptomen in uw vaginale gebied ervaart. U moet uw vaginale afscheiding bespreken met uw arts als: ?         het is veranderd in consistentie en geel, groen, of zelfs grijs lijkt ?         het in kleur en consistentie op kwark lijkt ?         het er schuimig uitziet ?         het een sterke geur van vis, gist of een andere geur heeft Neem ook contact op met uw arts als u last heeft van vaginale jeuk, zwelling, verbranding of pijn. De ongebruikelijke vaginale afscheiding kan een teken zijn dat u een infectie of een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) heeft. Door contact op te nemen met de huisarts kunt u mogelijk een zalfje meekrijgen wat u kunt opsmeren om de infectie te behandelen. Bepaalde medicatie is ook mogelijk wanneer het gaat om een hardnekkige infectie.