#
×
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
phone_icon

Telefoon overdag: 036 532 99 88

phone_icon

Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)

phone_icon

Bij spoed overdag: 036 549 00 00

Alles wat u moet weten over de ziekte van Lyme

U heeft vast wel eens een keer gehoord van de ziekte van Lyme. Dit is een vervelende ziekte om te hebben, u kunt hier erg moe van worden. Mocht u meer te weten willen komen over deze ziekte dan raden wij aan om snel verder te lezen. In dit artikel laten wij u alles zien wat u moet weten.

Wat is de ziekte van Lyme?

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door vier belangrijke soorten bacteri?n. Borrelia burgdorferi en Borrelia mayonii veroorzaken de ziekte van Lyme in de Verenigde Staten, terwijl Borrelia afzelii en Borrelia garinii de belangrijkste oorzaken zijn in Europa en Azi?. De ziekte van Lyme, de meest voorkomende tekenziekte in onze regio's, wordt overgedragen door de beet van een besmette zwartbenige teek, algemeen bekend als een hertenteek. U hebt meer kans om de ziekte van Lyme te krijgen als u woont of tijd doorbrengt in grasrijke en bosrijke gebieden waar teken met de ziekte van Lyme leven. Het is belangrijk om in gebieden met tekens altijd voorzorgsmaatregelen te nemen.

Symptomen van de ziekte van Lyme

De tekenen en symptomen van de ziekte van Lyme variëren. Ze verschijnen meestal in fasen, maar de stadia kunnen elkaar overlappen. ?         Vroege tekenen en symptomen Een kleine, rode bult, vergelijkbaar met de bult van een muggenbeet, verschijnt vaak op de plaats van een tekenbeet of tekenverwijdering. Dit normale verschijnsel wijst niet op de ziekte van Lyme. Deze tekenen en symptomen kunnen echter binnen een maand na uw besmetting optreden: o   Huiduitslag. Drie tot 30 dagen na een geïnfecteerde tekenbeet kan er een uitzettend rood gebied ontstaan dat zich soms in het centrum ontruimt en een rooskleurig patroon vormt. De huiduitslag (erytheem migranen) breidt zich langzaam uit over dagen en kan zich verspreiden tot 12 inch (30 centimeter). Het is meestal niet jeukend of pijnlijk, maar kan warm aanvoelen. o   Erythema migraines is een van de kenmerken van de ziekte van Lyme, hoewel niet iedereen met de ziekte van Lyme de uitslag ontwikkelt. Sommige mensen ontwikkelen deze uitslag op meer dan één plaats op hun lichaam. o   Andere symptomen. Koorts, koude rillingen, vermoeidheid, lichaamspijn, hoofdpijn, nekstijfheid en gezwollen lymfeklieren kunnen de uitslag begeleiden.

?         Latere tekenen en symptomen

Indien onbehandeld, kunnen nieuwe tekenen en symptomen van Lyme-infectie in de volgende weken tot maanden optreden. Deze omvatten: o   Erythema migraines. De huiduitslag kan op andere delen van uw lichaam optreden. o   Gewrichtspijn. Vooral hevige gewrichtspijn en zwelling van het gewricht hebben waarschijnlijk invloed op uw knieën, maar de pijn kan van het ene gewricht naar het andere verschuiven. o   Neurologische problemen. Weken, maanden of zelfs jaren na de infectie kunt u een ontsteking van de membranen rond uw hersenen (hersenvliesontsteking), tijdelijke verlamming van een zijde van uw gezicht (Bell's palsy), gevoelloosheid of zwakte in uw ledematen en verminderde spierbeweging krijgen. Als u hier last van hebt is het van belang om zo snel mogelijk contact op te nemen met een huisarts. Door er op tijd bij te zijn is het mogelijk om de ziekte tot een halt toe te roepen.